btn_prev btn_next
  • IMAGES
  • DRAWINGS
  • CONCEPT
  • VIDEO

OVERVIEW

Fort Bovisand

ADP was commissioned by the Fort Bovisand Trust to create a unique visitor destination and mixed-use development that will save one of Plymouth’s least disturbed Palmerston Fort’s from ruin while making 400 years of history accessible to everyone.

Located in the South Hams Coastal Conservation Area on the Plymouth Sound, Fort Bovisand’s origins go back to Tudor times, and the Fort has remains from both the World Wars and the Cold War. The coastal landscape is also a ‘Site of Specific Scientific Interest’ and a natural habitat for local wild and marine life.

ADP worked closely with the Fort Bovisand Trust, Historic England and local planners to unlock the potential of the site. Proposals include the restoration of the distinctive Victorian casemates to provide flats. The World War Two lookout towers that once stood on top of the casemates will be reinstated to provide three maisonettes with panoramic sea views. The Upper Fort will be conserved and adapted to residential use with little intervention. Ancillary buildings will also be converted to create a visitors centre and a café.

Designed to Passivhaus standards a new apartment building to the West of the site will recede into the hillside with discrete parking and amenity. Each apartment will have space for a kayak or canoe. Materials, colours and textures have been chosen to reduce visual impact, and these will be robust construction that is energy efficient and able to withstand assault by the coastal weather. A further three units will be provided in new cottages behind the block. To the East, six traditional stone and slate cottages are proposed next to the existing hillside dwellings.

Working with the native planting of the coastal site, ADP Landscape’s design proposals will enhance the area’s natural beauty and bring old and new elements together in a simple but harmonious manner. Proposals include providing picnic areas and spaces as part of the layered interpretation of the site, including a learning nature trail, and an amphitheatre on the quayside for exhibitions and events.

Sustainable travel will be encouraged to reduce the impact of cars. The link with the South West Coastal Path will be reinstated and the Fort Bovisand Trust hope to enable access by bicycle, bus and ferry to increase the different ways for visitors to reach the site. A small area of parking will be provided. This will be banked and partly shielded by planting to minimise visual and environmental impact.

The project is due for completion in 2020 to coincide with the 400 year anniversary of the launch of the Mayflower in Plymouth.


PROJECT CONTACTS:

STUDIO DIRECTOR:

ASSOCIATE DIRECTOR:

OTHER STAFF:



DETAILS

CLIENT:

Fort Bovisand Trust

LOCATION:

Plymouth

STUDIO:

Sherborne

TYPE:

New Build
Refurbishment
none
Listed

VALUE:

£13m

SERVICES:

STATUS:

In progress

AWARDS:

To see ADP's awards list, please click here.