• IMAGES
  • CONCEPT

OVERVIEW

Stony Dean SEN School

Stony Dean secondary school is a community special school and a specialist SEN college for 11-18 year olds. Currently there are 170 pupils on roll, all of whom have a statement of special needs. The project has replaced four temporary huts with a new classroom block providing modern bespoke classrooms, and a drama and art room. The design also meets other site challenges including a steep slope restricting space and access, and a linear plan inhibiting movement and circulation.

Our design has had pupils with social, emotional and behavioural difficulties (SEBD) in mind from the outset and incorporates covered walkways linking the new block with the existing building, and courtyards providing usable outdoor teaching spaces. The main concept of the design is to provide the classrooms alongside open and shared flexible teaching space that has the ability to expand into small external courtyards. The undulating east wall makes this possible, utilising the hallway space for the breakout area when movement between rooms is not required. The roof extends over the edge of the building, covering the external teaching spaces, making them more usable in Spring and Autumn terms. Each classroom is purposely designed for the smaller class sizes that will use them, providing a calm environment with clear lines of authority. 


Internally, spaces are clear and uncluttered throughout, with special provision for the additional drama and art space. This larger area opens onto its own larger courtyard, which will be able to be used for outdoor performances. 

Stony Dean also utilises both passive measures and renewable energy sources to save costs and improve energy efficiency. The roof overhangs, which will cover the outdoor teaching spaces, doubles as protection from unwanted solar gain, and negates the need for mechanical air cooling. The classrooms are also over insulated to enable a more stable temperature. The design also includes a mechanical heat recovery system, which allows ventilation in winter without losing heat. Solar panels on the roof will offset energy demand and costs, creating a more efficient energy mix for the school. 

DETAILS

CLIENT:

Buckinghamshire County Council

LOCATION:

Amersham

STUDIO:

Oxford

TYPE:

New Build
Refurbishment
none
none

VALUE:

£1.9m

SERVICES:

STATUS:

Complete

AWARDS:

To see ADP's awards list, please click here.