• IMAGES
  • DRAWINGS
  • CONCEPT

OVERVIEW

Riverhead Infants' School

This project was the result of a limited design competition. Our approach was radically different from the other competitors, and gave the governors a number of major benefits.

By sweeping the surrounding landscape over the roof of the building, with a single stroke we integrated the building form with its parkland setting. This simplified planning negotiation for a site on green belt land. The changing colour of the sedum roof has been a constant talking point for pupils and parents - its application demonstrates care and concern for landscape and the environment. These values are shared with the school community, one of the first in the country to introduce 'walking buses'.

Fun elements include a giant triangular entrance, while the school hall is picked out as a blue cube. Internal windows are positioned at a height to suit the pupils, not the teachers.

The innovative design has been recognised both in the UK and abroad with awards and publications in books and journals. It has received a Civic Trust commendation and won ‘Kent Building of the Year’. The DfE (as it then was) and the BRE have both showcased the school in their publications on exemplary and sustainable infant school design.

DETAILS

CLIENT:

Kent County Council

LOCATION:

Sevenoaks

STUDIO:

London

TYPE:

none
none
none
none

VALUE:

£2m

SERVICES:

STATUS:

Complete

AWARDS:

To see ADP's awards list, please click here.