btn_prev btn_next
  • IMAGES
  • DRAWINGS
  • CONCEPT
  • VIDEO

OVERVIEW

Private House Kent

The brief was create a new home to suit the family’s very specific future needs, taking advantage of contemporary ideas and a sustainable approach, and balancing these with a desire to integrate the new form into its historic setting. Other key requirements are to create a quiet environment, maximise natural light and fresh air, exploiting the prospect to the south-west and views from the site, and the opportunity to display art.

Replacing an existing bungalow, the 430m2 house is located on a highly sensitive site alongside a listed house by C W Bowles. This setting, together with the work of Kent-born architect Mackay Hugh Baillie Scott, has inspired the design, which is a contemporary interpretation of the Arts and Crafts style.  

The internal layout reflects the traditional ‘Wealden House’ arrangement, with a large double-height central void. This places the entrance hall and landing above, and a double-height dining area at the heart of the house. Just as Baille Scott saw the hall as a room in itself, so we have used this as the primary means of organising the circulation, with the living room, dining room, kitchen and support spaces, and study, all accessed from the entrance. At first floor an open landing under the exposed roof provides access to the master bedroom and dressing room on one side, and a pair of the bedrooms on the other. A narrow stair placed in a cupboard – not unlike a servants’ stair in a traditional house, leads up to an attic studio, whilst further accommodation can be accessed from the main stair, which continues down to a basement.

The ‘Wealden House’, is a distinctive medieval hall house type that was prevalent across Kent. Medieval architecture also influenced the Arts and Crafts Movement, whose principles placed value on the quality of materials, design and craftsmanship – this 21st century house is no exception.

Passive low-energy design has been integral to the design concept, with heavily insulated facades on three sides, and a higher proportion of glazing on the south side for winter warmth. The tall chimneys provide natural ventilation, with a mechanical ventilation heat recovery system, photovoltaics and ground source heat pumps. Underground tanks will store rainwater for irrigation of the landscape.

The project is being delivered by ADP’s sister company Corde, a combined architecture and engineering design service.

This is an important project for Sevenoaks, and shows that high-quality design can be respectful of history and setting, whilst being contemporary and sustainable.

 


PROJECT CONTACTS:

STUDIO DIRECTOR:

ASSOCIATE DIRECTOR:

SENIOR ARCHITECTS:

ARCHITECTS:

Christian Costantini


DETAILS

CLIENT:

Private client

LOCATION:

Sevenoaks Kent

STUDIO:

London

TYPE:

New Build
none
none
none

VALUE:

Confidential

SERVICES:

STATUS:

Planning

AWARDS:

To see ADP's awards list, please click here.