• IMAGES

OVERVIEW

Liverpool Public Realm

Our growing body of landscape design in the centre of Liverpool began with a commission for the landscape design around our architectural project, the Central Teaching Laboratories, for the University of Liverpool. 

ADP Landscape was then asked to refurbish the length of Chatham Street between Abercromby Square and Myrtle Street. Various areas had been previously identified for redevelopment and, by working closely with the client and stakeholders; we were able to identify the most urgent areas for redevelopment, proposing future links within the campus. 

Chatham Street has been transformed from a busy tarmac vehicular route to a pedestrianised street with a dedicated cycle route based upon the materials outlined within the University of Liverpool’s masterplan. We have used natural stone and granite setts to complement the Georgian buildings of Abercromby Square at the northern end of the street, which falls into the Mount Pleasant Conservation Area. The scheme utilises ‘islands’ of stone setts to denote a zone of seating and cycle parking, these being softened with an avenue of ornamental pear trees. Steel gabion baskets are used to form structures in which box hedging will grow.   

On completion of the upgrade we were asked to turn our attention to designing railings, which would complete the fourth side of Abercromby Square. This part of the project involved an application for Conservation Area consent, which was granted. The works continued from Abercromby Square to the Oliver Lodge Delivery Area strengthening the pedestrian route through to the new Central Teaching Laboratories and campus beyond.   

The next phase involved repaving the Tree Lined Avenue next to the Central Teaching Laboratory building. This scheme looked at extending a pedestrian walkway and a cycle path through an avenue of existing mature trees. 

Following completion of these works we were commissioned to landscape the quad in front of the listed Victoria Gallery and Museum, which was renamed the Jubilee Quad.

DETAILS

CLIENT:

University of Liverpool

LOCATION:

Liverpool

STUDIO:

Birmingham

TYPE:

New Build
Refurbishment
none
none

VALUE:

£1.5m

SERVICES:

STATUS:

In progress

AWARDS:

To see ADP's awards list, please click here.