• IMAGES
  • CONCEPT

OVERVIEW

Cringleford Primary School

ADP was commissioned to design new facilities for Cringleford Primary School, to accommodate 420 pupils. The design consists of a curved circulation spine with three teaching wings projecting out and on to the landscape behind. The curved timber cladding to the front of the building provides a welcoming invitation to pupils and the local community.

Each wing accommodates one Key Stage. The pupils will move through these wings as they progress through their school life. The wings consist of a cluster of classrooms adjoining flexible circulation zones used as informal teaching spaces and resource areas. The position of these clusters behind the central spine provides a secure line between the community and classroom and play areas, enabling areas of the building to be zoned off when in use out of school hours. 

A key concept was the flow of the internal learning spaces to the outdoor spaces with each classroom leading out to teaching gardens within the rear landscape. Timber clad toilet pods are accessible from both the classrooms and the external areas. 

ADP’s landscape team designed an educational and interactive outdoor area that includes a large playground, grass pitches, allotments, an amphitheatre and a trim trail, together with a sensory garden and willow tunnel.

The new school also provides excellent facilities for the wider local community, which includes an adult learning centre and use of the halls. The building serves the local church community, as well as the existing village and a new housing development, bringing these communities together. 

The school is designed to achieve a BREEAM ‘Very Good’ rating.

DETAILS

CLIENT:

Norfolk County Council and Diocese of Norwich

LOCATION:

Norwich

STUDIO:

London

TYPE:

New Build
none
none
none

VALUE:

6.7m

SERVICES:

STATUS:

Complete

AWARDS:

To see ADP's awards list, please click here.