• IMAGES

OVERVIEW

Bernard King Library

ADP was commissioned to repurpose and refit the 1998 award-winning Bernard King Library for Abertay University. Built over four floors as a standalone facility, the library sits at the heart of the campus.        

The new library brief was a response to a year-long consultation with Abertay students and staff. From those consultations, ADP and the University stakeholders developed a design strategy around a ‘sticky library campus’, one that kept and retained students within the library, rather than dissipating out to more attractive learning settings elsewhere.

A key design driver was to recategorise the acoustic strategy: this involved the creation of new dedicated reading rooms in order to unlock greater opportunities for flexible, open mixed study settings. A detailed picture was built up with the stakeholders, reliably mapping the study needs and behaviour of the library users. This resulted in a new, repurposed library, one that could provide sufficient variety of study settings in a first floor new ‘student quad’ space to enhance the student experience, while opening up the ground floor to a new franchised café.

The new student quad responds to a multitude of changes in pedagogy, technology lifestyles, and student work patterns. It offers a high quality environment that provides ample choice of comfortable spaces in which to learn and work. In addition, the floor plate was zoned into streets (principle corridor and minor routes across the floorplate), landmarks (wayfinding information points) and neighbourhoods (clearly defined furniture zones).

The new library fit-out brings many of Abertay University’s key student support services together in one easily accessible place at ground floor. It is a hub for advice and information on a wide range of aspects of college life, including admissions, finance, accommodation, and exam arrangements. Additional accommodation included technology-rich study and seminar rooms, and flexible L+T spaces.


PROJECT CONTACTS:

DIRECTOR:

STUDIO DIRECTOR:

ASSOCIATE DIRECTOR:

SENIOR ARCHITECTS:

ARCHITECTS:

OTHER STAFF:



DETAILS

CLIENT:

Abertay University

LOCATION:

Dundee

STUDIO:

Edinburgh

TYPE:

none
Refurbishment
none
none

VALUE:

£4.2m

SERVICES:

STATUS:

Complete

AWARDS:

To see ADP's awards list, please click here.