• IMAGES

OVERVIEW

Augustine House

Augustine House provides Canterbury Christ Church University with an integrated library, learning resource centre and student support facilities, in addition to flexible conference and exhibition areas. With an atrium of grand proportions, it is an inspiring focal point for the whole university community. 

The dynamic character of the building has been expressed by the angular assortment of bridges and galleries that intersect the atrium, linking the building’s two sides of flexible accommodation. From within the building, stunning new views towards the city walls and the Cathedral can be glimpsed, making visual as well as symbolic connections to Canterbury.

The building has achieved a BREEAM rating of ‘Very Good’, and was used as the pilot scheme for the BREEAM Higher Education assessment category. The building takes advantage of the natural stable temperature in the earth, using the 258 structural piles as geothermal energy sources, providing over 20% of the building’s energy. Carbon emissions have been reduced by 23%.  

Augustine House won the Best Educational Project category at the LABC (Local Authority Building Control) Awards for the South East region and the prestigious Society of College, National and University Libraries (SCONUL) Design Award.

Andrew Ironside, Strategic Director at the university, summed it up: "The fusion of stunning architecture with flexibly designed spaces, creative use of technology and dynamic furniture has created a remarkable, vibrant building with a spirit that encourages innovation by both students and staff."


DETAILS

CLIENT:

Canterbury Christ Church University

LOCATION:

Canterbury, Kent

STUDIO:

London

TYPE:

New Build
none
none
none

VALUE:

£23m

SERVICES:

STATUS:

Complete