• IMAGES

THE STORY

« BACK TO NEWS
08 Apr 2013

The Queen opens Britwell Community Centre

Slough Borough Council appointed ADP to design the new building as part of plans to regenerate the Britwell estate in Slough.

The building was developed in consultation with local residents and houses all of the Council’s key support services under one roof.  A multi-purpose welcome area provides access to a new library, hall, cafe, ‘My Council’ facilities, IT room for individual learning, meeting facilities, a welfare area and crèche, training kitchens, and wet and dry learning rooms. All spaces have been designed to be flexible so that they can be used for a variety of group sizes and functions.

Rooms open out onto landscaped courtyards, which are protected from the main street.  These support a variety of uses including a community garden and allotments, giving individuals and families the opportunity to grow their own produce.  Artwork by a local artist has been integrated into the garden.

The design of the building was driven by a strong environmental agenda.  The building structure is designed to exceed the requirements of current and future building regulations and is on track to achieve a BREEAM ‘Very Good’ rating.

The Britwell estate was built on farmland in 1957 by the Greater London Council to re-house Londoners who had lost their homes in the bombing raids during WW2. Driven by the Britwell and Haymill Regeneration Project, the building will be a catalyst for change, both in bringing the local community together and in creating a positive statement of sustainable regeneration.