• IMAGES

THE STORY

« BACK TO NEWS
12 Jan 2018

ADP submits plans for a new school campus at Claires Court School

ADP’s plans for a new school campus at Claires Court School in Maidenhead have been submitted to The Royal Borough of Windsor and Maidenhead Council.

The proposed campus will be located next to the current Junior Boys School, and will bring three existing school sites together in one location. Claires Court is an all through school for students aged 3+ to 18 (nursery, primary, secondary and sixth form) and this new campus will enable the school to enhance their educational offer.

The school will accommodate up to 1190 pupils, which will allow for the transfer of pupils from the two existing sites. Consolidation of staff, pupils and school resources, will also create a more efficient design, saving energy and maintenance costs, while reducing the number of school related journey’s required between the existing three school sites across Maidenhead.

The school and surrounding landscaped areas have been sensitively designed to sit comfortably within its parkland setting. An oval shaped entrance plaza creates a welcoming first impression while providing safe vehicular and pedestrian access.

Arranged in a U shape, three new buildings will create a quadrangle of green space that will also feature an amphitheatre. The central building will form the school’s main entrance and accommodate the main halls, dining space, library and administration areas, which will be shared by the whole school. These can also be screened off for use by the local community.

The Nursery and the Junior Girl’s school are contained in a wing to the north of the quad, and teaching areas for Seniors will be housed in a three storey building to the south. First floor bridges will link all three buildings together, and connect these with the existing Junior Boys school. A secure nursery garden and an allotment area will provide the opportunity for outdoor learning.

Materials including brick and larch cladding have been chosen to complement the existing buildings on the site, and to soften the impact of the buildings on the surrounding parkland landscape.

 

RELATED