• IMAGES

THE STORY

« BACK TO NEWS
06 Sep 2016

ADP gets green light for new car park at the University of Sussex

ADP has won planning approval for a new 362-place decked car park on the Western edge of the University of Sussex campus. The building is the first stage in the aim to remove surface car parking across the site, which is a key consideration in ADP’s masterplan; designed to reinforce Sir Basil Spence’s original vision for the post-war campus.

The proposed car park will complement nearby listed buildings, reinforce views and routes through the site, and blend with the natural environment and typology. It takes the form of two multi-storey wings, one is aligned with the orthogonal grid of the campus and the other is angled to follow the edge of the South Downs National Park. Trees have been conceptually ‘captured’ between these wings, creating a natural extension of the surrounding landscape.

Taking inspiration from the geology of the National Park, the cladding consists of a random arrangement of diamond-shaped, anodised folded aluminium panels in the grey and black of the flint, and the white of the chalk. Some panels are omitted to allow for natural ventilation, daylight and views out.

The entrance and stair tower of the new decked car park has been located at the end of the east-west axis between the Jubilee Building and the south wing of Swanborough House, both designed by ADP. This will be constructed from board-marked concrete chosen to make a visual and physical reference to the listed buildings by Sir Basil Spence within the campus.

The Jubliee car park is due for completion in Summer 2017 and is the first project to be delivered under ADP’s revised masterplan, which achieved outline planning consent last year.

RELATED